Útmutató a szeretethez

Kategória: Biztonságban a család | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Az emberek szinte száz százaléka arra vágyik, hogy szeretve legyen és ő maga is szeressen. Ez azért is nagyon lényeges, mert akkor tud valaki igazán teljes értékű életet élni, akkor tud kiteljesedni élete különböző területein, amikor ez a kölcsönös szeretet kifejezésre jut.

Útmutató a szeretethez

Sajnos vannak olyan esetek is, amikor valaki kimondottan nehezen fejezi ki mások iránti szeretetét, mert fél magától az érzéstől illetve attól, hogy mi van,  ha csalódást él át.

Az egyik kedvenc időtöltésem az olvasás, és pár héttel ezelőtt egy kedves barátomtól kölcsön kaptam  Gary Chapman Az 5 szeretetnyelv című könyvét. Hihetetlenül egyszerűen, érthetően ír a szeretetről, házasságról, az emberi kapcsolatokról, mindeközben gyakorlati feladatok színesítik a könyvet. Ezek az azonnal alkalmazható, gyakorlatba ültethető kis technikák megmutatják hogyan tudsz jobban figyelni másokra, hogyan tudod könnyebben megérteni a Téged körülvevő embereket, és ami a legjobb, minőségi emberi kapcsolatokat tudsz általuk kialakítani.

Chapman elmélete szerint a szeretetet ugyanúgy tanuljuk, mint az anyanyelvünket, és ez a tanulási folyamat 5 kommunikációs csatornán keresztül történik.

A szeretet kifejezésének a következő öt módja van:

Elismerő szavak, Minőségi idő, Ajándékozás, Szívességek, Testi érintés

Az író elmondása alapján mindenki azon a nyelven fogadja be és fejezi ki a szeretetét, amelyre a legfogékonyabb az alapján, hogy milyen neveltetésben volt része.

Számos olyan eset van, ami félreértésekhez vezethet, például egy házaspár egyik tagja a minőségi idő nyelvén ért, míg a másik félnek az ajándékozás az  a nyelv, amellyel kifejezi a szeretetét. Az odafigyelés hiánya miatt, könnyen megtörténhet, hogy nem veszik észre a szeretetet megnyilvánulását és hosszú éveken keresztül ez oda is vezethet, hogy felmerül a kérdés, hogy vajon szeretik e még egymást.

Egy kicsi odafigyeléssel, a szeretetnyelvek ismeretével mindez elkerülhető.

Útmutató a szeretethez

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Örülök, hogy megismertem ezt a könyvet és úgy érzem, hogy gyakorló édesanyaként hasznos tudás birtokába kerültem, méghozzá olyan tudáshoz, amellyel még erősebbé tehetem családom, emberi kapcsolataimat. Ez egy olyan eszköz is egyben, amellyel az érzelmi biztonság nagy mértékben növelhető. 

Az emberi kapcsolatok néha elképesztően bonyolultnak tűnnek, ugyanakkor soha nem az a lényeges, hogy eddig hogyan alakultak, hanem az, hogy most mit tudsz tenni annak érdekében, hogy még jobbá tedd vagy javíts a helyzeten, akár milyen is legyen az. 

 Értesítés új hírekről

 

Vissza

Címkék : szeretet, miőség, család, biztonság, tudás, értékes

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Martonosi Zsuzsanna

vagyok, az Egészséges Család blog írója. Az a célom, hogy egyre több család éljen egészségesen, biztonságban. 2019. áprilisában a MasterKey Group alapítótagjaként részt vettem a "2020-ra 2020 család" program kidolgozásában, melynek elsődleges küldetése, hogy emelje a családok életszínvonalát és célul tűzte ki, hogy 2020 év végéig 2020 család életében hoz eredményes változásokat.

Kapcsolódó cikkeink: